Запиши своя час за анализ на кожата – Skin Check и разбери от какво се нуждае тя.

Всичко, което трябва да знаете за целулита

\”Целулитът\” е медицински термин, свързан с образуването на бучки и трапчинки по кожата. Той може да засегне както жените, така и мъжете, но по-често от него страдат дамите, поради различното разпределение на мастната, мускулната и съединителната тъкан. Според статистиките между 80 и 90% от жените получават целулит в някакъв момент от живота си.

Една от сочените причини за появата му е резултатът от взаимодействието между съединителната тъкан, която се намира под повърхността на кожата, и слоя мазнина, който е точно под нея. При жените мастните клетки и съединителната тъкан в горния слой са разположени вертикално и когато се срещнат под определен ъгъл, се образува целулит. При мъжете броят на мастните клетки е традиционно  по-малък и те са разположени по-скоро хоризонтално. Това обуславя факта, че те много по-рядко се оплакват от появата на целулит, в сравнение с жените.

Хормоните също играят важна роля в развитието на целулита. Естрогенът, инсулинът, норадреналинът, тироидните хормони и пролактинът са част от процеса на производството му. Една от теориите е, че тъй като естрогенът при жените намалява при навлизане в менопауза, притокът на кръв към съединителната тъкан под кожата също намалява. По-ниската циркулация означава по-малко кислород в зоната, което води до по-ниско производство на колаген. Мастните клетки, от своя страна, увеличават обема си, тъй като нивата на естроген намаляват. Тези фактори се комбинират и правят мазнините по-видими. Възрастта е друга причина  кожата да стане по-малко еластична и тънка, а с това да се  увеличи риска от поява на целулит.

Генетичните фактори за образуването му могат да бъдат свързани със скоростта на метаболизма на човек, разпределението на мазнините под кожата, етническата принадлежност и кръвообращението. Упражненията и диетата със сигурност влияят позитивно в посока премахването му, но не могат да бъдат определяни като панацея.

Хората, които консумират прекалено много мазнини, въглехидрати, сол и твърде малко фибри, вероятно ще имат по-големи количества целулит. Пушачите са друга рискова група, както и тези от нас, които водят заседнал начин на живот.

Причина, на която не се обръща достатъчно внимание, е носенето на прекалено тесни дрехи и бельо. Те ограничават свободната циркулация на кръвта към бедрата и седалището и индиректно допринасят за развитието на целулита.

Прието е да се смята, че той е по-разпространен при хора, които имат излишни мазнини, но слабите и спортуващите също страдат от него. По-вероятно е да се случи след 25-годишна възраст, но може да засегне и младите хора, включително тийнейджърите.

Всички горепосочени фактори са от значение и трябва да се разглеждат в синхрон, когато търсим причината.

Степени на целулита:

Целулитът може да се класифицира по четири различни начина, в зависимост от неговата тежест:

Степен 1 – не можете да видите целулит с невъоръжено око, но промените на кожата ви са забележими на микроскопско ниво;

Степен 2 – кожата е бледа, с по-ниска температура и намалена еластичност след мускулна контракция. Към кожата няма видима грапавина или изглед на „портокалова кожа”;

Степен 3 – при нея бучките и неравностите започват да се виждат.При опипване се откриват гранули в по-долните слоеве на кожата. Налице са и всички знаци от степен 2;

Степен 4 – по-видими, осезаеми и болезнени бучки, които се образуват в дълбоките структури на кожата. Тя се характеризира със забележимо изпъкващ, вълнообразен вид. Откриват се допълнителни микроскопични промени. Признаците от степен 3 са налице и целулитът е постоянно видим за пациента.

В естетичните среди целулитът се определя като болест, която при нетретиране се влошава с годините. Добрата новина е, че чрез използване на най-новите технологии той може да бъде успешно лекуван. Процесът трае от минимум 6 месеца до 1 година и изисква постоянство и търпение.

Резултатите обаче са видими и стимулиращи. Правилният избор на антицелулитни процедури от квалифициран специалист е от изключително важно значение за крайния резултат.

Комбинацията на процедурите Venus Freeze Plus и радиалната шокова терапия с апарата Adipo Wave е доказан начин да въздействате на целулита. В първата част чрез Venus Freeze Plus кожата се стяга и се намалява обема на мастната клетка в зоните с целулит, чрез комбинация от две допълващи се технологии. В посока лекуване на причините за появата на целулита пък действа Adipo Wave,  чието прилагане стимулира лимфния дренаж и подобрява структурата на кожата и съединителната тъкан. Едновременно с това шоковите вълни водят до образуване на нови колагенови влакна в дермата. Образуват се и нови кръвоносни съдове, което подобрява доставката на кислород и засилва се циркулацията на кръвта.

Методите са неинвазивни, следователно веднага след терапията пациентът може да се заеме с обичайните си задължения. След курс от процедури неравностите се изглаждат и целулитът значително намалява.

За повече информация относно терапиите може да си припомните и една от предишните статии в блога на Malinovi Esthetics: 3 процедури за тяло, които да направим сега.

Запази си час за консултация

0877 535 355
Scroll to Top