Запиши своя час за анализ на кожата – Skin Check и разбери от какво се нуждае тя.

Колко важно е да ускорим метаболизма си

Терминът „метаболизъм“ се използва много често от хората, които искат да отслабнат, а ролята му в борбата с килограмите е придобила почти митичен  характер. Той е причината някои хора да поемат големи количества храна, без да наддават на тегло, докато други, дори и похапвайки значително по-малко, натрупват мазнини.
Сложността на механизма му, обаче, не трябва да се приема толкова еднозначно, защото той е двигателят, който ни поддържа живи и се отнася до обмяната на веществата и правилното протичане на всички химически процеси в тялото ни.

Скоростта на метаболизма е известна като метаболитна скорост. Тя представлява броят на калориите, които изгаряте в даден период от време, известен също като разход на калории, и варира в зависимост от индивида. Хората с бавен метаболизъм са склонни да имат повече остатъчни калории, които се съхраняват като мазнини. От друга страна, тези с бърз метаболизъм изгарят повече калории,  по-малко вероятно е да натрупат мазнини и не са толкова склонни към напълняване.

Факторите, които влияят на този сложен процес са много, но някои от най-ключовите са:

  • Възраст: Колкото повече възрастта напредва, толкова и метаболизмът се забавя. Нивото му спада с напредване на годините, а организмът  изгаря по-малко и по-бавно дневните калории. По този начин неотработените лесно се натрупват като мазнини в телата ни и е една от причините хората да наддават на тегло, когато остареят ;
  • Мускулна маса: Колкото по-голяма е вашата мускулна маса, толкова повече калории изгаряте ;
  • Температура на околната среда: Когато тялото ви е изложено на студ, трябва да изгори повече калории, за да предотврати падането на телесната Ви температура;
  • Физическа активност: Всички движения на тялото изискват калории. Колкото по-активни сте, толкова повече калории ще изгорите. Това съответно ще доведе до ускоряване на метаболизма;
  • Хормонални нарушения: Те могат да влияят и в двете посоки – както да забавят метаболизма, така и да го ускоряват. При установяването им задължително е да следвате препоръките на лекар, за да нормализирате нивото на обмяна на веществата.

В контекста на естетичната медицина бързият метаболизъм подпомага всички процедури, които прилагаме върху тялото и ускорява резултатите. Когато успеем да накараме тялото си да изгаря мазнините по-бързо, това помага и за механичното им разграждане чрез апаратите и за поддържане на постигнатите по-малки сантиметри и обиколки.

Ето защо и една от препоръките, когато се подлагате на естетични процедури за тяло, е да подпомогнете забързването метаболизма си и да го накарате да работи максимално в услуга на вашия външен вид. Няколко са начините, по които може да го направите и никой от тях не изисква специални рецепти. Основата е да заложите на един по-здравослосвен начин на живот, в който да следвате следните принципи:

Движете се

Всички движения на тялото изискват калории. Колкото по-активни сте, толкова по-висока е скоростта на метаболизма ви. Дори и най-основната дейност, като например изправянето прав, спокойната разходка или извършването на домакински задачи, създава голяма разлика в дългосрочен план. Дори и да работите на бюро, създайте си навик да се раздвижвате на определен интервал от време, за да напомните на тялото си да изгаря по-бързо приетите калории.

Правете високоинтензивни тренировки

Една от най-ефективните форми на упражнения и начин за постигане на бърз метаболизъм са тренировките с висок интензитет, известни също като интервални тренировки с висока интензивност (HIIT). Те включват бързи и много интензивни активности, като например спринтове или бързи лицеви опори. При тях се наблюдава  значително ускоряване на  метаболизма ви, дори и след приключване на тренировката – ефект, наречен “последващо изгаряне”.

Консумирайте протеини

Яденето на достатъчно количество протеин е от съществено значение, ако искате да изградите или поддържате мускулната си маса. Но хранителните протеини имат и други важни качества. Всяка храна води до временно увеличаване на метаболизма, познато като термичен ефект на храната Този ефект обаче е много по-силен след хранене с протеини в сравнение с въглехидратите или мазнините.

Не гладувайте

Докато консумирането на по-малко количество храна е ключов метод за отслабване, храненето с твърде ограничени порции обикновено е контрапродуктивно в дългосрочен план. Това е защото ограничаването на калориите води до намаляване скоростта на метаболизма ви. Този ефект е известен като режим на гладуване или метаболитна адаптация и е начинът, по който тялото ви се предпазва от потенциален глад и смърт. Изследванията показват, че постоянното хранене по-малко от 1000 калории дневно води до значителен спад в скоростта на метаболизма, която се задържа дори след спиране на диетата.

Пийте обилно количество вода

Много изследвания показват, че питейната вода води до увеличаване на броя на изгорените калории – ефект, известен като термогенеза, индуцирана от водата. Пиенето на студена вода има дори по-голям ефект от топлата вода, тъй изисква тялото ви да я затопли до телесна температура.

Сънят

Получаването на недостатъчни часове сън е не само лошо за общото ви здраве, но може също да забави метаболизма ви и да повиши риска от увеличаване на теглото. Важно е да отделяте поне 7 часа и да оставяте организма ви да отпочине качествено.

Превръщането на тези принцип в начин на живот и съчетаването им с терапия за тяло в Malinovi Esthetics би било отлична основа за постигане на желания външен вид. Това ще подпомогне по-бързото заличаване на целулита и криолиполизата в посока премахването на мастните клетки на проблемните зони. За да постигнете добър резултат, не се колебайте да си насрочите час за безплатна консултация, на която със специалист да обсъдите резултатите, които искате да постигнете.

Всички терапии за тяло изискват постоянство и търпение, но с правилен режим и здравословен начин на живот позволяват да поддържате красива и пропорционална фигура.

Запази си час за консултация

0877 535 355
Scroll to Top