Запиши своя час за анализ на кожата – Skin Check и разбери от какво се нуждае тя.

Какво е решението за премахване на хормоналното окосмяване по лицето и тялото?

Тази статия не е просто информативна, тя е посветена на всички жени, страдащи от засилено нетипично окосмяване по лицето и тялото. Случаите, през годините на млади момичета и по-зрели жени, търсещи нашата помощ в борбата с нежеланото „мъжко“ окосмяване, най-често в зоната на лицето и шията, нарастнаха изключително много. Това ни провокира да разкажем за техния проблем. Срещите ни с тях винаги са дълбоко емоционални. Заради проблема със засиленото окосмяване, те понасят чести подигравки и обиди от близки и непознати хора. Подготовката да излезнат навън им коства много. Сам по себе си хирзутизмът – често срещано състояние, което причинява прекомерно окосмяване – не засяга вашето физическо здраве, но може да повлияе на вашето психосоциално и психологическо състояние. Може да изпитате емоционален стрес, тревожност, депресия, ниска самооценка и неувереност.

Хирзутизмът засяга между 5% и 15% от жените и то на всяка възраст.

Основната разлика между нормалното окосмяване по лицето и някои части на тялото при жената (често наричано „прасковен мъх“) и окосмяването, причинено от хирзутизъм, е текстурата. Когато са причинени от хирзутизъм, космите по лицето( горна устна, брадичка, бакенбарди, бузи, скули, челюст), шия, гърдите, ареолите, корема, гърба и вътрешната част на бедрата на жената, обикновено са дебели, груби и тъмни на цвят.

Какво причинява хирзутизма?

Жените могат да развият прекомерно окосмяване по лицето или тялото поради по-високи от нормалните нива на андрогенни хормони. Тези хормони включват тестостерон и андростендион. Има няколко състояния, които могат да причинят този хормонален дисбаланс:

• Синдром на поликистозни яйчници (СПКЯ)
Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е една от най-често срещаните причини за хирзутизъм. Между 75% и 85% от жените със СПКЯ, развиват засилено „мъжко“ окосмяване по лицето и тялото.

• Нарушения на надбъбречните жлези
Други форми на хормонален дисбаланс, които могат да причинят хирзутизъм, включват някои нарушения на надбъбречните жлези. В тези случаи се наблюдава свръхпроизводство на определени хормони, като например пролактин и кортизол (наричан още „хормон на стреса“).

• Прием на медикаменти
Прекомерният растеж на косми по лицето или тялото също може да бъде резултат от приема на различни медикаменти като лечение с кортикостероиди, фенитоин, анаболни андрогени стероиди, миноксидил и други.

• Наднормено тегло
Затлъстяването също може да увеличи шансовете ви да имате засилено нежелано окосмяване. Тъй като наднорменото тегло може да промени начина, по който тялото ви произвежда и обработва хормоните. Поддържането на умерено тегло може да коригира нивата на андрогени, без употребата на лекарства.

• Семейна анамнеза
Хирзутизмът има тендеция да протича в семейства, в които има членове, които също са били диагностицирани с него, най-често майка, сестра или друга роднина.

• Постменопауза
Хормоналните промени, които настъпват в тялото ви по време и след менопауза, могат да доведат до повишено окосмяване по лицето – горна устна, брадичка, бакенбарди/бузи.

• Идиопатичен хирзутизъм
Жените могат да имат идиопатичен хирзутизъм, което означава, че няма откриваема причина за появата му. Обикновено е хронично и може да бъде по-трудно за лечение.

За щастие, лазерната епилация в Малинови Център може да премахне ефективно и безопасно нежеланото окосмяване от този тип по лицето и тялото, без вредни странични ефекти, които бръсненето или кола маската могат да имат върху кожата ви. Тези краткотрайни методи за обезкосмяване не са решение на вашия проблем, даже напротив, могат да направят космите още по-дебели, тъмни и гъсти.

Ако и вие страдате от засилено окосмяване, което пречи на качеството на вашия живот, и сте загубили своята увереност и самочувствие, своята женственост, винаги може да се доверите на Малинови Център, без никакво колебание. Защото знаем как се чувствате и как  успешно да ви помогнем в борбата с „мъжкото“ окосмяване.  При нас ще получите човечност, разбиране и подкрепа. Ще разрешим вашия проблем с високотехнологична сертифицирана медицинска апаратура, а процедурата ви ще бъде извършена от изключително опитен специалист в сферата на лазерната епилация.

Искайте най-доброто за себе си. Никога не доверявайте кожата на лицето и тялото си на хора, които работят с некачествена евтина апаратура. Това ще ви коства време, пари, безрезултатност и най-вече разочарование.

Запази си час за консултация

0877 535 355
Scroll to Top