Запиши своя час за анализ на кожата – Skin Check и разбери от какво се нуждае тя.

Какви странични реакции може да има при използването на домашна фотоепилация и IPL

Подобно на всяка друга козметична или медицинска процедура, използването на IPL за домашна употреба или устройство за лазерна епилация носи риск от усложнения и странични ефекти. Тези ефекти могат да варират при различните хора и зависят от типа и тонуса на кожата.
Независимо дали вече използвате такъв тип устройство у дома или планирате покупка, добре е да сте наясно с най-често срещаните странични ефекти, за да можете да ги избегнете.

Нормални странични ефекти:

  • Леко зачервяване или подуване. Такива нежелани реакции не са рядкост поради необичайно интензивното прилагане на светлина върху кожата. Обикновено отшумяват ден или два след процедурата.
  • Леки промени на пигмента на кожата или обезцветяване. Това може да се получи ако пропуснете кожният тест, който е описан в упътването на подобни устройства. В резултат кожата може да изглежда като на петна в третираната област. Наблюдава най-често при хора с по-тъмен тон на кожата.

Сериозни странични ефекти

  • Увреждане на очите. Някои потребители съобщават за увреждане на очите вследствие третиране на лице с IPL уред за домашна употреба. Увреждането е продължило години след процедурата. Това е основната причина, поради която производителите на домашни IPL и лазерни устройства съветват да не бъдат използвани върху лицето, особено в зоната около очите. Някои IPL устройства, разпространявани в големите вериги имат филтър за безопасно третиране на лицето, но не и в близост до очите. С други думи, въпреки че домашните IPL и лазерни устройства обикновено не са прекалено мощни, съветът на специалистите е да не се прилагат върху веждите или в близост до очите.
  • Мехури и изгаряния. Възможно е появата на мехури, ако светлинните вълни причинят прегряване на кожата, което от своя страна създава риск от инфекция. Ако в зоната за обезкосмяване има бенки или татуировки, избягвайте да използвате устройството върху тези места.

Как да избегнете страничните ефекти

Стриктното спазване на включените инструкции винаги е най-ефективното средство за предотвратяване на странични ефекти. Важно е обаче да запомните следните съвети, за да избегнете сериозни странични ефекти, при използване на устройствата за домашна употреба, закупени от големите вериги.

Винаги носете защитни очила.

Някои упътвания за употреба на IPL и лазерни устройства за дома могат да твърдят, че използването на очила не е необходимо, но медицинските специалисти съветват да предпазвате очите всеки път, когато използвате устройство за IPL или лазерна епилация, за да избегнете потенциално увреждане.

Извършване на кожен тест.

Почти всички модели устройства за обезкосмяване вкъщи се предлагат с кожен тест, за да се определи дали процедурата е удачна за вас, въз основа на тонуса на кожата и цвета на косъма. Внимателно следвайте инструкциите в ръководството.

Използвайте специални обезболяващ крем или гел за IPL или лазерно обезкосмяване.

Прилагането на охлаждащи гелове предпазва кожата от прегряване, което е често срещан страничен ефект при тези продукти.

Използвайте антисептични кремове след процедурата.

Препоръчително е да се прилагат антисептични кремове веднага след процедурата, както и да се предпази третираната зона от продължително излагане на слънце, за да се избегнат евентуални усложнения.

Купете продукт, одобрен от FDA.

Одобрението на FDA Ви гарантира, че преди пускането на продукта на пазара са проведени качествени тестове. Това значително намалява риска от нежелани странични ефекти или други усложнения.

Здрав разум.

Най-важното оръжие, което имате, е здравият разум, когато става въпрос за следване указанията на производителя. Но ако все пак в крайна сметка изпитвате болка или дискомфорт, докато използвате продукта, незабавно преустановете употребата и потърсете медицинска помощ.

Ако можем да извадим един общ недостатък на всички марки устройства за фото или лазерно обезкосмяване вкъщи, той би бил, липсата на квалифициран човек, който да  работи с тях:) Професионалните лазери и устройства за фотоепилация разполагат с усъвършенствани охлаждащи системи, а услугата се извършва от хора, които знаят как да извлекат максимума от тях по безопасен и ефективен начин:)

Запази си час за консултация

0877 535 355
Scroll to Top