Запиши своя час за анализ на кожата – Skin Check и разбери от какво се нуждае тя.

Целулитът – естетичен и здрaвословен проблем на съвременната жена

Целулитът е дифузно възпаление на подкожната съединителна тъкан. При него имаме неравномерно натрупване на мастна тъкан, вода и отпадни продукти от обмяната на веществата в подкожния клетъчен слой. Там циркулацията на течностите – кръв и лимфа е затруднена или почти липсва. С натрупването си, целулитът притиска кръвоносните и лимфните съдове и всичко това води до така наречената ”портокалова кожа”. Най-често областите, които са засегнати от целулит са корем, паласки, бедра, седалище и ръце.

Факторите за възникването му са много и комплексни. Това са:

 • наследствена предразположеност
 • нездравословен хранителен режим
 • липса на двигателна активност
 • недостатъчен прием на вода
 • хормонален дисбаланс
 • оксидативен стрес
 • алкохол
 • тютюнопушене
 • наднормено тегло
 • възраст
 • резки промени в теглото
 • носене на прекалено тесни дрехи

 Има различни видове целулит. Той може да бъде:

1. адипозен (мастен) целулит – най-често срещан, не се свързва с проблеми с кръвообращението, а по-скоро с трупането на килограми, консумирането на прекалено много мазнини и липсата на физическа активност. Когато се консумират повече мазни храни и калории, отколкото може да изразходи организмът, хиподермалният слой нараства, променяйки вида на нашата кожа.

2. едемен (воден) целулит – често се свързва с проблеми с кръвообращението (венозна и лимфна недостатъчност), които пречат на правилната циркулация на вода в тялото и причиняват складирането ѝ между клетките. Появява се в следствие на значително задържане на вода и липсата на физически упражнения.

3. фиброзен (релефен) целулит – това е най-опасният вид целулит, тъй като е най-стар. Често е резултат от прекомерната консумация на преработени захари, които се съдържат в торти, безалкохолни, полуфабрикати и пр.

Има и различни скали, по които се определя в каква фаза от развитието на целулит се намирате. Някои използват 7 или 6 степенна, други 4 или 3 степенна. Но в крайна сметка след като се определи вида, степента на целулита и състоянието на кожа, ако използвате правилната апаратна процедура и се стремите към здравословно и балансирано хранене съчетано с физическа активност и прием на повече течности, е напълно възможно целулитът да остане в миналото. Ако сте в последната, най-тежка степен, при която имаме сраствания и съединително-тъканни промени е възможно да подобрим до някаква степен състоянието му, но не и да го премахнем напълно.

В най-тежките си форми целулитът може да доведе до нарушения в движението на веществата, което на по-късен етап да причини венозно-лимфна недостатъчност. Поради тази причина ранната и навременна диагностика на целулита и предприемането на своевременни мерки са от изключително голямо значение.

Целулитът е придружен от всички неудобства: отпусната и неравна кожа, с нездрав цвят и вид, деформация на фигурата и ниско самочувствие.

Има много и различни мнения относно това дали целулитът е козметичен дефект или здравословен проблем. Според някои специалисти той е вторичен полов белег присъщ на жените и е свързан с производството на хормона естроген. Според други е заболяване, при което има нарушение в обмяната на веществата съсредоточено в подкожната мастна тъкан.

По-скоро целулитът е естетичен проблем, но с индикации за реални метаболитни и кожни проблеми и не бива да бъде пренебрегван.

Разпространението му е изключително голямо – среща се при 90% от жените. Започва след пубертета, когато се намесват женските полови хормони. Учените допълват, че с напредването на възрастта се увеличава и рискът от заболяване. Най-добре е лечението на целулита да се прави комплексно – само чрез диети не се постига почти нищо – човекът отслабва, но целулитът си остава. Добре е да се съчетаят правилно хранене, физическа активност, редукция на теглото и разбира се – правилната апаратна процедура, която локално да му въздейства. Трябва много упорито и дълго да се работи комплексно за отстраняване на целулита.

Специалистите по света, които се занимават с този проблем, казват, че оптималният срок, за който повечето жени може да постигнат добър и траен резултат, е от 6 месеца до 1 година. Трябва процедурите да са продължителни и да се работи упорито. Нека не забравяме, че всичко е строго индивидуално и зависи от степента на развитие на целулита, здравословното състояние и начинът на живот.

В повечето случаи апаратните методи помагат по-добре от масажите и гимнастиката, особено за 3-4 стадий. Те заемат едно от първите места в програмите за моделиране на тялото. Прекрасно се съчетават с другите методи на лечение и засилват положителния им ефект.

Има много и различни начини за третиране на целулита, чрез масажи, кавитация, криолиполиза, LPG и други. Тук въпросът е дали са достатъчно ефективни и безопасни за здравето ни. Никога не рискувайте с непроверени методи и апарати. Винаги се интересувайте какъв е произхода, каква технология се използва. Има ли сертификат за ефективност и безопасност. Ние работим за подобряване на външният си вид, но не и за сметка на здравето ни.

В момента в световен мащаб доказано най-ефективната и най-безопастната технология за борба с целулита, стягане и лифтиране на кожата, свиване на обиколките и трайно отслабване, която работи посредством загряване, т.е на термична база, е мултиполярната радиочестота в синергизъм с пулсиращи електромагнитни полета. Това е изключително иновативна и патентована технология на Venus concept, един от световните лидери в производството на медицински апарати за естетичната медицина.

Мултиполярната радиочестота доставя бърза, безболезнена и плътна топлина в дълбочина. Енергията е концентрирана в зоната, която се третира и няма разсейване в други части на тялото, което помага да я използваме при хора с хормонални проблеми. Това, което прави уникална тази мултиполярна радиочестота спрямо останалите процедури против целулит на пазара е свойството ѝ да прониква в цялата повърхност, която се обработва, а не в отделни части от нея.

Не подценявайте целулита. Той е заболяване и като такова трябва да бъде лекувано. Ако имате желулит и искате да го премахнете, Venus Freeze Plus е вашето лечение. Обадете ни се сега.

Запази си час за консултация

0877 535 355
Scroll to Top