Запиши своя час за анализ на кожата – Skin Check и разбери от какво се нуждае тя.

Слънцето – безценният източник на Витамин D

Всички ние се нуждаем от Витамин D.

Хората с ниски нива на Вит. D. са значително по- предразположени към рак, диабет, затлъстяване, остеопороза, инфаркт, инсулт, депресия, автоимунни заболявания и други.

За повечето хора е много трудно да си доставят достатъчно количество Вит. D само чрез храната. Затова много от нас го приемат под формата  на хранителни добавки. Напоследък обаче, редица изследвания опровергават ефективността на хранителните добавки и Вит. D не прави изключение. Две скорошни проучвания сочат, че ако изобщо има някаква полза от добавките с Витамин D, то тя е съвсем минимална.

Това обаче, не бива да ви притеснява:) Телата ни имат своя гениален начин да произвеждат Вит. D без специална храна или хранителни добавки. Нужна е само и единствено – слънчева светлина! Точно така, Вит. D е хормон, който се произвежда от кожата, с помощта на слънчевата светлина. Това е наследство още от праисторическите ни пещерни деди, които са били през цялото време навън с минимално облекло:) Най-хубавото е, че ние сами произвеждаме толкова Вит. D, от колкото се нуждаем, просто като стоим навън:)

Един от проблемите на забързания ни век е, че почти през цялото време сме затворени вътре, в малките си офиси или домове. Освен това сме непрекъснато алармирани от страна на медии и реклами за опасността от рак и други заболявания, ако не покрием всеки сантиметър от тялото си със слънцезащитни кремове.

Дали това не създава масов недостиг на Вит. D?

Това е въпрос за милиони долари. Редица статии, сравняват шумът около слънцезащитната индустрия със световния тласък да се заменят животинските мазнини с „прекрасни“ изкуствени вещества като маргарина.

Всъщност има много установени връзки, показващи как процента на високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, инсулт и общата смъртност, стават все по-големи с отдалечаването от екватора и неговото изобилно целогодишно слънце. Всички тези проценти нарастват в мрачните есенно-зимни месеци и в по-високите географски ширини. Дали наистина слънцето повече вреди или тъкмо обратното?

И все пак, всички сме чували за връзката между слънчевата радиация и рака на кожата?!

Да, изследвания в тази област потвърждават, че има риск, но също така, че този риск е много по-малък от риска от сърдечни болести и остеопороза, при недостига на Вит. D.  Хората обединяват всички видове рак на кожата, въпреки че меланомът е единствената смъртоносна форма.

В общия случай, хората, които се излагат повече на слънце, обикновено са по-здрави, защото са навън и са активни по някакъв начин, вместо да стоят затворени на дивана или пред компютъра ден след ден. Тук възниква спорът: Да стоим ли на слънце, покривайки всеки см от тялото си с 50 SPF фактор? Или да вземем толкова слънце, колко е нужно, за да си доставим нужното количество Вит. D?

А защо не, да направите и двете?!

Предпазвайте се със слънцезащитни продукти, но не е нужно винаги да са с SPF 50! Истина е, че слънчевите изгаряния, особено онези, получени в ранно детство или юношество, са опасни и повишават риска от развиване на меланома като възрастен. Но не прекалявайте със защитата – човешкият организъм има нужда от слънце!!! Освен за Вит. D, то допринася за доброто ни настроение. Дори слънцезащитен продукт с SPF 15 блокира 93 % от UVB лъчите, но все пак не блокира напълно производството на Вит. D!

Може би най-добрият начин да мислим за това е подобен на аналога на маргарина. Отстраняването на мазнините се превърна в катастрофа, телата ни станаха по-дебели, защото мазнините бяха заменени с въглехидрати. Предпазвайки се от слънцето, си докарахме липса на Вит. D.

Ключът е в умереността!

Яжте месо и мазнини, но умерено! Същото важи с пълна сила и за излагането на слънце. Излезте навън и се наслаждавайте на слънцето, докато тялото ви произвежда този така важен витамин, но не се оставяйте да изгорите! Възползвайте се и се радвайте на слънцето Умерено!

Запази си час за консултация

0877 535 355
Scroll to Top