Запиши своя час за анализ на кожата – Skin Check и разбери от какво се нуждае тя.

10 прости съвета при слънчево изгаряне за успокояване на вашата кожа

Има толкова много неща, които обичаме през лятото. Прекарваме по-голямата част от годината, мечтаейки за него и с нетърпение  очакваме този любим сезон.

Слънцето сякаш моментално вдига настроението ни и се чувстваме заредени с енергия и с много положителни емоции в този привидно безкраен слънчев период.

Но с настъпване на летния период, когато слънцето е силно  и зимата се превърне в далечен спомен, се появява риск от слънчевото изгаряне на кожата ни.

Разбира се, ние правим всичко възможно, за да го предотвратим. Използваме  слънцезащитен крем, стоим на сянка, инвестираме в големи, великолепни шапки, за да запазим лицата си защитени. Но понякога, въпреки най-добрите ни намерения, изгарянето на кожата се случва.

Ако  получите слънчево изгаряне това лято, представяме ви 10 полезни съвета, как да се възстановите бързо и с най-малко болка.

Използвайте бебешки  кърпички

Сигурно много майки използват бебешки кърпички за почти всичко – да, дори за облекчаване симптомите от слънчево изгаряне. Внимателно  избършете с кърпичка за бебета мястото, което е изгоряло, за нежен и незабавен охлаждащ ефект.

Бонус препоръка: дръжте вашите кърпички в хладилника за максимално облекчение при изгаряне!

Използвайте лосион с ибупрофен

Понякога алое вера не е достатъчно, за да успокои болката от слънчево изгаряне. Ако се нуждаете от допълнителна помощ при болка и раздразнение, опитайте това. Този вид лосион съдържа ибупрофен, който е противовъзпалително, болкоуспокояващо средство, както и изопропилов миристат, който ще запази зоната хидратирана.

Разбира се, ако изгарянето ви е от по-висока степен, не забравяйте да посетите медицински пункт.

Използвайте влажна хавлиена кърпа

Едно от най-неприятните усещания при слънчево изгаряне е паренето. За щастие има просто решение на дискомфорта: поставете студена, влажна хавлиена кърпа върху засегнатата област. Върши работа и плик със замразен грах, обвит в кърпа. По принцип трябва да се сложи нещо студено върху изгорялата зона възможно най-бързо и толкова дълго, колкото е необходимо.

Бонус препоръка: поставете влажна кърпа във фризера за малко, за да я изстудите и след това я задръжте върху изгореното място.

Пийте много вода

Поддържането на хидратирана кожа е абсолютно необходимо, когато имате слънчево изгаряне и може да я хидратирате отвътре, като пиете много вода. Когато си мислите, че сте изпили достатъчно вода, пийнете още малко и после отново!

Бонус препоръка: Ако се искате вие и децата ви да останете хидратирани може да си  направете домашни ледени близалки като много по-интересен начин да получите H2O!

Носете меки тъкани

Меките  и дишащи тъкани са от ключово значение за оцеляването при слънчево изгаряне. Не носете груби, предизвикващи сърбеж тъкани, тъй като те само ще влошат състоянието на кожата. Носете най-меките си и свободни дрехи и нищо, което е твърде близо до кожата, ако е възможно!

Вземете хладна баня или душ

Понякога най-простите решения са най-правилните. За дълготрайно облекчение от слънчево изгаряне си вземете студен душ.

Когато излезете, не подсушавайте  изгорената зона с кърпа. Оставете я да изсъхне сама. Така ще ви държи хладно по-дълго време.

Опитайте ябълков оцет

Има много природни средства, които помагат при лечение на слънчево изгаряне, а ябълковият оцет е едно от тях. Той съдържа  оцетна киселина, която е компонент на аспирина. Това може да помогне за облекчение на болката, сърбежа и възпалението.

Не оставяйте открити изгорените от слънцето зони

Ако отново излизате навън, след като сте изгорели, уверете се, че покривате изгорялото място добре. Непременно вземете мерки, за да го предпазите от повторно изгаряне. След слънчево изгаряне на кожата може да ѝ отнеме до шест месеца, за да се възстанови напълно. Затова бъдете добри към нея и ѝ дайте почивка от слънчевите бани.

Остави я на мира!

След като първоначалното изгаряне е утихнало, неизбежно ще започне сърбеж. Може да бъде толкова изкушаващо да се почешете, но това само ще забави възстановяването и ще влоши нещата.

Доколкото е възможно, се противопоставяйте на желанието да почешете изгорелите места. Вместо това дръжте ги хладни и хидратирани и  сърбежът скоро ще отмине.

Използвайте зелен коректор

Ако вашето слънчево изгаряне е на лицето ви, има вероятност да се почувствате малко неловко, че сте постоянно червени. Трудно е да се покрие с обикновен коректор или основа, затова използвате зелен коректор. Зеленото противодейства на зачервяването, оставяйки цвета на кожата неутрален, така че можете да нанесете грима си, както обикновено.

В крайна сметка на първо място най-доброто лечение за изгаряне е да не го оставите да се случи като използвате висока слънцезащита. Но ако случайно кожата ви изгори това лято, тези препоръки ще ви помогнат да я излекувате. Така ще можете да се наслаждавате спокойно на лятото.

Запази си час за консултация

0877 535 355
Scroll to Top