Запиши своя час за анализ на кожата – Skin Check и разбери от какво се нуждае тя.

Колагенът – Извор на Младостта

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло, който държи целия ни организъм заедно и има уникален състав. Той е твърд, неразтворим, влакнест белтък и се произвежда от специализирани клетки, наречени фибробласти. Колагенът най-често се намира в кожата, костите и в съединителната тъкан на организма. Той осигурява структурна опора, сила и известна еластичност (в комбинация с еластина).

Съществуват поне 16 вида колаген, но 80-90% от колагена в тялото се състои от типове I, II и III.

Колагеновите нишки тип I са по-силни от стомана. Колагенът комбиниран с еластина и кератина определят качеството на еластичността на кожата, нейната издръжливост и здравина.
В дермата (средния слой на кожата), колагенът помага да се образува фиброзна мрежа, върху която могат да се развиват нови клетки. Също така е необходим при подмяната и възстановяването на мъртвите кожни клетки.

Производството на колаген намалява с възрастта, което отслабва структурната цялост на кожата, води до отпускането й и до образуване на фини линии и бръчки. Докато е младо, тялото постоянно произвежда колаген, но неговият синтез се понижава с напредване на годините. Научно е доказано, че след 25-годишна възраст, производството на колаген намалява с 1% на година. До 45-годишна възраст говорим за намален синтез, а драматично намаляване се наблюдава при жените след менопаузата. До около 60-годишна възраст обикновено има значителен спад и дори липса в производството на колаген. Ендогенно произведеният колаген (т.е. колагенът, синтезиран от организма) играе много важна роля за здравето. Разграждането и изчерпването на естествения колаген в тялото ни пък се свързва с редица здравословни проблеми.

Има много фактори, които могат да нарушат нивата на колаген в тялото. Кожата ви може да се задържи здрава за по-дълго, ако избягвате пряката слънчева светлина, тютюнопушенето и приема на големи количества захар. Някои автоимунни заболявания също оказват негативно влияние върху кожата.

Основният враг на колагена е глюкозата!

Честата консумация на захар увеличава скоростта на процеса гликацията, което накратко води до сух, крехък и слаб колаген.

В тютюневия дим има много химикали, които увреждат както колагена, така и еластина. Никотинът също стеснява кръвоносните съдове във външните слоеве на кожата, което намалява транспортът на хранителни вещества и кислород към нея и по този начин засяга здравето ѝ.

Ултравиолетовите лъчи разграждат колагена с голяма скорост, увреждат колагеновите фибри и предизвикват натрупване на анормален еластин. Анормалният еластин води до производство на ензим, който също разгражда колагена. Този процес може да доведе до образуване на белези от слънцето.

Някои автоимунни заболявания предизвикват антитела, които се насочват към колагена. Тези генни мутации са отговорни за намаляването на количеството отделен колаген или до отделянето на дисфункционален мутирал колаген.

За много от козметичните продукти, съдържащи колаген, включително кремове, серуми, лосиони и пудри, се твърди, че ревитализират кожата. Въпреки маркетинговите описания за увеличаване нивата на колагена, неговите молекули в огромна част от продуктите на пазара са твърде големи, за да се абсорбират през кожата.Това е възможно само ако използвате нано козметика.

Други вещества, които могат да подпомогнат образуването на колагена, са:

Пролин: намира се в яйчния белтък, месото, сиренето, соята и зелето.
Антоцианини: има ги в къпини, боровинки, череши и малини.
Витамин C: в портокали, ягоди, чушки и броколи.
Мед: в миди, ядки, червено месо и някои питейни води.
Витамин А: в храните от животински произход и растителни храни като бета-каротин.

Нивата на колаген се нарушават естествено с течение на времето и няма начин да се предотврати този присъщ за остаряването процес, но може да се забави.

Има 3 начина за превенция или лечение на процесите на остаряване на кожата:

1.Мезотерапията е един от методите, чрез инжектиране на активни съставки в кожата( хиалуронова киселина, витамини, протеинови комплекси и автоложна плазма), които подпомагат естествените регенеративни процеси.

2. Механично активиране на производството на колаген.

3.Най-ефективният, бърз и дългосрочен като резултат, е термичният метод чрез затопляне на тъканта. Активира се процесът неоколагенеза, производство на нов колаген с помощта на така наречените „heat shock proteins“, които директно активират фибробластите.

Има 3 технологии, които могат да затоплят дермата: лазер, радиочестота и ултразвук.
В началото на 20-ти век основно се прилагаха лазерните процедури за регенерация на кожата. През последните 10 години естетичната медицина анализира и усъвършенства радиочестотния метод, при който се наблюдава все по-добри и категорични резултати.

Постоянното и равномерно разпределение на топлината при Venus Freeze Plus, както и способността да се поддържа постоянна температура, са предпоставка за отличните резултати. Посредством това взаимодействие фибробластите произвеждат нов колаген и еластин в третираните зони, стимулира се процесът на ангеогенеза, а притокът на кръв се подобрява. Всичко това води до видимо стягане на кожата и заличаване на бръчките.

Иновацията при Venus Freeze Plus е автоматичен температурен контрол с интегриран термометър в реално време. Интегрираният термометър в накрайника – Real-Time Thermal Feedback за визуална обратна връзка, дава възможност за постоянен контакт и анализ на температурата на кожата за цялостно по-добри клинични резултати. Именно автоматичният температурен контрол способства уникалната възможност за лесна настройка на идеалната температура, подходяща за всеки индивидуален пациент и зона на третиране. Тази иновативна функционалност улеснява поддържането на постоянна терапевтична температура по време на цялата процедура. Гарантира отлични резултати и абсолютна безопасност на терапията.

Запази си час за консултация

0877 535 355
Scroll to Top