10 прости съвета при слънчево изгаряне за успокояване на вашата кожа

"

Има толкова много неща, които обичаме през лятото. Прекарваме по-голямата част от годината, мечтаейки за него и с нетърпение  очакваме този любим сезон.

Слънцето сякаш моментално вдига настроението ни и се чувстваме заредени с енергия и с много положителни емоции в този привидно безкраен слънчев период.

Но с настъпване на летния период, когато слънцето е силно  и зимата се превърне в далечен спомен, се появява риск от слънчевото изгаряне на кожата ни.

Разбира се, ние правим всичко възможно, за да го предотвратим. Използваме  слънцезащитен крем, стоим на сянка, инвестираме в големи, великолепни шапки, за да запазим лицата си защитени. Но понякога, въпреки най-добрите ни намерения, изгарянето на кожата се случва.

Ако  получите слънчево изгаряне това лято, представяме ви 10 полезни съвета, как да се възстановите бързо и с най-малко болка.

Използвайте бебешки  кърпички

Сигурно много майки използват бебешки кърпички за почти всичко – да, дори за облекчаване симптомите от слънчево изгаряне. Внимателно  избършете с кърпичка за бебета мястото, което е изгоряло, за нежен и незабавен охлаждащ ефект.

Бонус препоръка: дръжте вашите кърпички в хладилника за максимално облекчение при изгаряне!

Използвайте лосион с ибупрофен

Понякога алое вера не е достатъчно, за да успокои болката от слънчево изгаряне. Ако се нуждаете от допълнителна помощ при болка и раздразнение, опитайте това. Този вид лосион съдържа ибупрофен, който е противовъзпалително, болкоуспокояващо средство, както и изопропилов миристат, който ще запази зоната хидратирана.

Разбира се, ако изгарянето ви е от по-висока степен, не забравяйте да посетите медицински пункт.

Използвайте влажна хавлиена кърпа

Едно от най-неприятните усещания при слънчево изгаряне е паренето. За щастие има просто решение на дискомфорта: поставете студена, влажна хавлиена кърпа върху засегнатата област. Върши работа и плик със замразен грах, обвит в кърпа. По принцип трябва да се сложи нещо студено върху изгорялата зона възможно най-бързо и толкова дълго, колкото е необходимо.

Бонус препоръка: поставете влажна кърпа във фризера за малко, за да я изстудите и след това я задръжте върху изгореното място.

Пийте много вода

Поддържането на хидратирана кожа е абсолютно необходимо, когато имате слънчево изгаряне и може да я хидратирате отвътре, като пиете много вода. Когато си мислите, че сте изпили достатъчно вода, пийнете още малко и после отново!

Бонус препоръка: Ако се искате вие и децата ви да останете хидратирани може да си  направете домашни ледени близалки като много по-интересен начин да получите H2O!

Носете меки тъкани

Меките  и дишащи тъкани са от ключово значение за оцеляването при слънчево изгаряне. Не носете груби, предизвикващи сърбеж тъкани, тъй като те само ще влошат състоянието на кожата. Носете най-меките си и свободни дрехи и нищо, което е твърде близо до кожата, ако е възможно!

Вземете хладна баня или душ

Понякога най-простите решения са най-правилните. За дълготрайно облекчение от слънчево изгаряне си вземете студен душ.

Когато излезете, не подсушавайте  изгорената зона с кърпа. Оставете я да изсъхне сама. Така ще ви държи хладно по-дълго време.

Опитайте ябълков оцет

Има много природни средства, които помагат при лечение на слънчево изгаряне, а ябълковият оцет е едно от тях. Той съдържа  оцетна киселина, която е компонент на аспирина. Това може да помогне за облекчение на болката, сърбежа и възпалението.

Не оставяйте открити изгорените от слънцето зони

Ако отново излизате навън, след като сте изгорели, уверете се, че покривате изгорялото място добре. Непременно вземете мерки, за да го предпазите от повторно изгаряне. След слънчево изгаряне на кожата може да ѝ отнеме до шест месеца, за да се възстанови напълно. Затова бъдете добри към нея и ѝ дайте почивка от слънчевите бани.

Остави я на мира!

След като първоначалното изгаряне е утихнало, неизбежно ще започне сърбеж. Може да бъде толкова изкушаващо да се почешете, но това само ще забави възстановяването и ще влоши нещата.

Доколкото е възможно, се противопоставяйте на желанието да почешете изгорелите места. Вместо това дръжте ги хладни и хидратирани и  сърбежът скоро ще отмине.

Използвайте зелен коректор

Ако вашето слънчево изгаряне е на лицето ви, има вероятност да се почувствате малко неловко, че сте постоянно червени. Трудно е да се покрие с обикновен коректор или основа, затова използвате зелен коректор. Зеленото противодейства на зачервяването, оставяйки цвета на кожата неутрален, така че можете да нанесете грима си, както обикновено.

В крайна сметка на първо място най-доброто лечение за изгаряне е да не го оставите да се случи като използвате висока слънцезащита. Но ако случайно кожата ви изгори това лято, тези препоръки ще ви помогнат да я излекувате. Така ще можете да се наслаждавате спокойно на лятото.

 

Индивидуална Консултация

Ние от Малинови даваме индивидуална консултация на всеки, който се интересува от нашите услуги и желае да получи най-доброто качество, съобразено със световните стандарти.

Нашият Блог

Нови Статии

Пресотерапия-премахване на целулита и засилване на метаболизмa

Пресотерапия-премахване на целулита и засилване на метаболизмa

Усещате тежест в краката си, оточни са и нямате търпение да захвърлите обувките си, които са се впили в тях? Най-вероятно задържате течности и имате нужда от детоксикация на организма. Пресотерапията е метод, който ще ви помогне при тези симптоми. Това е процедура,...

Криолиполизата – отслабване без диета и физическа активност

Криолиполизата – отслабване без диета и физическа активност

Криолиполизата е най-добрият неоперативен метод за премахване на локално натрупани мазнини по цялото тяло. За да е достатъчно ефективна процедурата обаче е необходим добър специалист и модерна апаратура. Това заяви в ефира на специализираното предаване на Дарик радио...

Как, къде и кога да си направим качествена лазерна епилация?

Как, къде и кога да си направим качествена лазерна епилация?

Какво не е качествена лазерна епилация? На този въпрос е посветен поредният епизод от предаването "Най-добрите болници и лекари" по Дарик радио. В последно време все повече мъже и жени желаят да премахнат нежеланото окосмяване и търсят най-добрите специалисти, на...