Запиши своя час за анализ на кожата – Skin Check и разбери от какво се нуждае тя.

Лазерна епилация: всичко, което трябва да знаеш

За всеки от нас обезкосмяването е задача, която определено си заслужава. То създава усещане за пълна свобода и неповторимо удобство и като че ли е последният детайл в твоята съвършена външност.

Ако искаш да имаш винаги гладка кожа, можеш да избереш от множество алтернативи, сред които бръснене, кола маска и епилиращи кремове. Но те не само отнемат време и карат косъмчетата да станат още по-забележими, но ефектите от тях са прекалено краткотрайни.

Ето защо не бива да се учудваш, когато твоите приятели масово прибягват до трайното обезкосмяване с лазерна епилация. Ако обмисляш скоро да се подложиш на подобен тип процедура, е добре да знаеш всичко за нея още преди да вземеш своето финално решение.

Какво е лазерна епилация? Как тя премахва нежеланото окосмяване?

Лазерната епилация е възможно най-добрият метод за трайно премахване на нежеланото окосмяване.

За целта се използва специален апарат, който излъчва лазер (насочен сноп светлинна енергия), който се усвоява от косъма, преминава по неговата дължина и достига до космения фоликул. По своя път до основата на косъма, лазерът се трансформира в топлинна енергия. Нейното количество е толкова голямо, че попадайки във фоликула, тя го унищожава, без да засяга кожата и тъканите около него.

На мястото на стария фоликул не се появява нов, а това прекратява и поникването на нови косъмчета.

Видове лазерна епилация

Съществуват няколко вида лазерна епилация, които се различават едни от други, но чийто ефект е трайно премахване на окосмяването.

 • Епилация с рубинов лазер. Това е най-старият вид лазерна епилация, който се радва на изключително висока популярност поради ниските си цени. Епилацията с рубинов лазер най-често се предлага в малки козметични салони. Тя се провежда изключително бавно и много боли. Носи и редица рискове, като е способна да обезцвети кожата в третираната зона. Не е подходяща за хора, които имат по-тъмен тен или различни пигментации (напр.: лунички).
 • Епилация с Александритен лазер. Александритният лазер е малко по-съвършена форма спрямо рубиновия. Той отново използва естествен кристал, с който излъчва светлинната енергия. Процедурите с него се провеждат значително по-бързо (особено в големите зони), но отново крие риск от обезцветяване на кожата. Препоръчва се за хора, които имат светла или средно-светла кожа.
 • Епилация с ND:YAG лазер. Това е една от „най-младите“ алтернативи в лазерната епилация, която е най-подходяща за хората със средно до много тъмна кожа. Основният ѝ недостатък е, че не е ефективна при премахването на по-светли и по-тънки косъмчета, както и че не се препоръчва, ако имаш по-светла кожа.
 • Епилация с диоден лазер. Диодният лазер (като Venus Velocity) се превърна в златен стандарт за лазерна епилация, тъй като е безопасен, дава изключителни резултати и се прилага както на хора с по-светла кожа, така и на тези с по-тъмен тен. Прието е, че най-добрите специализирани центрове за лазерна епилация задължително разполагат с подобен вид технология.

Какви са резултатите от лазерна епилация?

Лазерната епилация премахва завинаги до 86% от нежеланото окосмяване след края на курса от процедури. След всяка терапия ти ще наблюдаваш все по-малко и по-изтънени косъмчета, които растат по-бавно.

Какво ще усетя по време на лазерна епилация? Боли ли?

Клиентите на всеки лазерен център заявяват различни неща. Имай предвид, че усещанията ти по време на лазерна епилация зависят от:

 • Вида лазерна епилация, на която се подлагаш. Тази с диоден лазер е най-комфортна, докато при останалите се наблюдава силна чувствителност.
 • Апарата, с който се провеждат лазерните процедури. Колкото по-некачествен е апаратът, толкова по-вероятно е да усетиш болка;
 • Терапевта, който извършва процедурите. Ако специалистът, при когото отидеш, няма необходимия опит или познания, неговите грешки по време на процедурата могат да ти причинят доста неприятни усещания.

Клиентите на Malinovi Laser Center казват, че процедурите с нашия апарат – Venus Velocity, са изключително комфортни. По време на провеждането им, те усещат средно до силно боцкане, което зависи пряко от тяхната индивидуална чувствителност.

Защо само 1 терапия не е достатъчна? Колко лазерни процедури ще са ми необходими?

Косъмчетата по тялото ти не растат едновременно и с еднаква скорост. Установено е, че едва 20% от тях се намират във фазата си на растеж по едно и също време. Тогава те са напълно свързани със своя фоликул (кухината, в която е захванат коренът на косъма), което позволява на 100% от насочената светлинна енергия да го унищожи.

Ето защо, колкото и да ни се иска, само 1 процедура не е достатъчна, тъй като е способна да премахне трайно само една пета от нежеланото окосмяване.

Обикновено препоръчваме от 6 до 8 процедури в зоните по тялото и от 10 до 12 – в областта на лицето, като в твоя случай те могат да бъдат повече или по-малко. Всяка от насрочените процедури се извършва на всеки 45-60 дни.

Какво да направя преди процедура за лазерна епилация? А след това?

За да бъдат лазерните процедури максимално ефективни, те съветваме:

 1. Да спреш изрусяването на косъмчетата поне 6 седмици преди старта на лазерната епилация в желаната от теб зона. Колкото по-светли са те, толкова по-трудно ще абсорбират лазерната енергия, а това силно ще ти попречи в постигането на добри резултати.
 2. Да се разделиш с кола маската и епилатора поне 3 седмици преди лазерната процедура. Тяхната употреба нарушава най-горния слой на кожата, като я правят по-раздразнителна. Колкото по-чувствителна е тя, толкова по-вероятно е да почувстваш дискомфорт по време на лазерните процедури.
 3. 7 дни преди епилацията да не се излагаш продължително време на слънце и да не посещаваш солариум, тъй като това увеличава вероятността от появата на раздразнения или нежелана пигментация. В този период е удачно да избягваш и СПА процедурите, както и употребата на ексфолианти и бронзанти.
 4. 12 часа преди твоя час за лазерна епилация е необходимо да обръснеш зоната, която ще третираш. Това ще подтикне по-голямата част от тях отново да навлязат във фаза на растеж.
 5. Непосредствено преди процедурата не употребявай епилиращи кремове и козметични продукти. Кожата ти трябва да остане максимално чиста, като за целта е необходимо да използваш единствено вода и сапун.
 6. Непосредствено след терапията е необходимо да не нанасяш лосиони и кремове в току-що третираната област.
 7. Спести си потенето във фитнеса и сауната, както и хлорираната вода в басейна и джакузито, до 2-3 дни след процедурата. Лазерната епилация отваря порите, което прави кожата по-податлива на раздразнения, които макар и да преминават бързо могат да са доста неприятни.
 8. Отново избягвай продължителната поява на слънце и ходенето на соларуим до 7-10 дни след лазерна епилация.
 9. Във времето до следващата ти процедура, използвай единствено бръснач, за да премахнеш нежеланите косъмчета в третираната зона. Кола маската и епилатора отново са забранени.

Кои са най-често разпространените митове за лазерната епилация?

Мит 1: Лазерната епилация е опасна.

Лазерната епилация (особено със съвременни технологии като Venus Velocity) отдавна не е неприятно преживяване – дори и за по-чувствителната кожа.

Ако извършиш лазерната си епилация в специализиран център, в който можеш да се довериш на най-добрите технологии и обучен екип, със сигурност твоята кожа няма да пострада. При правилни параметри на терапията, лазерната енергия ще унищожи само космения фоликул, без да повлияе по какъвто и да е начин епидермиса.

Мит 2: Космите ще се появят отново – без значение дали имам направена лазерна епилация, или не.

Лазерната епилация трайно унищожава космените фоликули, откъдето поникват косъмчета. Веднъж неутрализирани, те не се появяват отново. По този начин се премахва до 86% от неприятното окосмяване.

Мит 3: Лазерната епилация не е за всеки.

Всеки може да се възползва от предимствата на лазерната епилация – независимо от своя пол, телосложение и цвят на кожата.

Коя е най-честата грешка, която можеш да допуснеш?

Да НЕ избереш подходящия център за лазерна епилация.

Когато търсиш подходящото място за лазерна епилация, се сблъскваш с небивало изобилие от центрове и студия, където можеш да направиш своите процедури. И в това няма нищо лошо – стига опциите, които сравняваш, да са наистина качествени.

Все повече малки козметични салони предлагат лазерна епилация на своите клиенти – при това на неустоимо ниски цени. Въпреки изкушенията, те съветваме винаги да подхождаш внимателно и разумно към тях. Много често те притежават или некачествени технологии, които те излагат на риск и не предоставят добри резултати, или недостатъчно квалифициран екип, който не разполага с нужния опит, познания и квалификации за ефективно извършване на лазерна епилация.

За да направиш по-добър и по-информиран избор, те съветваме да направиш следните неща:

 • Да попиташ какви сертификати за придобита квалификация притежава екипът. Всеки добър център за лазерна епилация държи да информира клиентите си за страхотния си екип и топ резултати, които ще постигнете заедно. Ако подобен въпрос бъде посрещнат с неохота, е много вероятно да не получиш онова ниво на услугата, което очакваш.
 • Да разучиш каква технология за лазерна епилация използва избраният от теб център. Ако той разполага с топ апарат за провеждане на лазерна епилация, екипът ще отговори на всички твои въпроси относно уреда и неговите предимства.
 • Да запазиш час за консултация. Всеки добър лазерен център ти предоставя възможността да запазиш своя час за безплатна консултация. Ако доставчикът на подобна услуга бърза да ти препоръча план за терапии още преди да се е запознал с теб, имай предвид, че най-вероятно неговата услуга не е безопасна, а резултатите в края на лазерния цикъл може и да не са тези, които искаш.
 • Да видиш мненията на предишни клиенти. Понякога е добре да се доверяваш на това, което хората говорят – особено що се отнася до бизнес, от чиито продукт или услуга искаш да се възползваш. Ако мненията на досегашните му клиенти не ти вдъхват увереност, че това е правилното място за теб, потърси друг по-добър център за лазерна епилация.

Избирайки наистина добро място за провеждане на твоите лазерни процедури, ти си гарантираш:

 • Опитен екип, който определя правилно твоите нужди и провежда персонализирана терапия съобразно чувствителността и фототипа на твоята кожа.
 • Провеждане на лазерните процедури с изключително ефективна апаратура, която прави процедурите ти комфортни и не те излага на рискове.

Лазерна епилация в Malinovi Laser Center: какво да очакваш?

В Malinovi Laser Center сме убедени, че всеки има правото да изпита свободата на гладката кожа. Но преди да ти препоръчаме каквото и да било, ще ти направим напълно безплатна консултация, на която ще се запознаем отблизо с твоето състояние – без условия, без ограничения и без конкретни очаквания към теб.

За да усетиш комфорта, който гладката кожа ти носи, ще извършим твоите лазерни процедури с Venus Velocity – златният стандарт за лазерна епилация в световен мащаб. Тази несравнима технология е в сигурните ръце на нашия страхотен и добре обучен екип.

Твоите процедури ще бъдат комфортни, ефективни и най-важното – със страхотен резултат!

Ако искаш да запазиш своя час, е достатъчно просто да ни напишеш съобщение през тази контактна форма.

Запази си час за консултация

0877 535 355
Scroll to Top