Запиши своя час за анализ на кожата – Skin Check и разбери от какво се нуждае тя.

Защо е важна слънцезащитата?

Вече е пролет и хубавото време с високи температури ни примамва да прекарваме все повече часове на открито. Дали на разходка в града, или по време на туристически излет през уикенда, постоянно сме изложени на вредното действие на слънчевите лъчи. Повечето от нас знаят колко е важно да носим слънцезащита през горещите месеци, за да избегнем изгаряне и увреждане по кожата, но е задължително да го превърнете в част от рутината си и през цялата година.

Интересен факт е, че слънцезащитният крем датира от древен Египет, където първоначално екстрактът от оризови трици и жасмин е бил използван за защита на кожата от слънцето. Първият търговски слънцезащитен крем е изобретен от химици през 1936 г. и оттогава той претърпява редица подобрения в действието и състава си. Съвременните продукти са водоустойчиви и са включени в много козметични артикули, като фондьотени, основи, серуми и кремове. Може да ги използвате самостоятелно или в комбинация с макиажа, който полагате, но никога не ги пренебрегвайте.

Дори в облачно време близо 80% от слънчевите лъчи могат да преминат през облаците, така че това не е повод да пропуснете полагането на слънцезащита. Снегът също може да отразява до 80% от ултравиолетовите (UV) лъчи, което увеличава риска от излагане на слънце. В планината и надморската височина е от значение, защото колкото е по-голяма тя, толкова по-силно е действието на слънчевите лъчи.

В естетичен план излагането на слънце е отговорно за по-голямата част от видимото стареене на кожата – много повече от всички други фактори, комбинирани заедно.  Улттравиолетовите лъчи са основната причина за бръчки, пигментация, слънчеви петна, намалена еластичност, нарушаване на текстурата на кожата и много други признаци на остаряване. Всъщност, много научни оценки показват, че до 80-90% от това колко млад или възрастен изглеждате спрямо истинските ви години,  се дължи на това, колко продължително сте се излагали на слънце през годините и доколко сте се предпазвали от вредното влияние.

Преди век тъмната кожа дори се е смятала за вулгарна  от средната и по-висшата  социално-икономическа класа. Хората грижливо са покривали телата си, а носенето на шапки навън е било задължително, особено за дамите. Единствените хора, по които е можело да се види ефекта от обичайното излагане на слънце, са били работниците на открито и бедните прослойки. След Втората световна война всичко това се променя. От края на 40-те години на ХХ век, обществото приема, че кожата с тен изглежда по-здрава и загарът се превръща в силно желан. В резултат на това промените в кожата от обичайното излагане на слънчева светлина сега са по-чести и се появяват в  много по-ранна възраст, отколкото през 40-те години.

Съветът ни, за да отложите максимално във времето появяването на признаците, свързани с фотостареенето по кожата, е да спазвате няколко основни правила:

  1. Винаги купувайте продукти, които са обозначени като широкоспектърни. Те предпазват както от UVA, така и от UVB лъчите.
  2. Четете внимателно инструкциите и съблюдавайте времето, в което трябва да повторите отново нанасянето. Няма крем, който да ви защитава през абсолютно целия ден.
  3. Залагайте на фактор от 30 и нагоре. Всичко, което е с по-нисък, може да ви предпази от слънчево изгаряне, но не предотвратява вредното действие на лъчите по кожата ви.
  4. Изчакайте поне 30 минути преди да излезете навън. Факт е, че на слънцезащитния фактор му трябва толкова време, за да попие в кожата и да започне да я защитава.
  5. Подбирайте продукти, които са съобразени с вашата кожа. Дори и за мазните и смесени кожи, има варианти с формули без масла и дори матиращи, които не утежняват производството на себум.

Внимателното излагане на слънце и осъзнаването на важността от слънцезащитата ще ви се отплати и ще запази кожата ви по-жизнена, еластична и с по-малко фини линии по дълго време.

Запази си час за консултация

0877 535 355
Scroll to Top