Запиши своя час за анализ на кожата – Skin Check и разбери от какво се нуждае тя.

Каква е разликата между хидратация и овлажняване

Често в описанието на десетки продукти и процедури за лице срещаме думите „хидратация” и „овлажняване”. Убедени сме, че доста от нас ги смятат за взаимозаменями, но всъщност всяка от тях си има свое собствено значение, когато става въпрос за кожа и прякото им действие върху нея.

Кожата е най-големият орган в тялото и усвоява всички течности, които приемаме, за да предотврати дехидратацията на организма.  Жизненоважно за здравето на кожата и тялото ни е да приемаме достатъчно вода и полезни вещества, които да помагат за борбата с всякакви щети, причинени от сухота, неблагоприятни климатични условия и др.

Сухата кожа засяга както жените, така и мъжете, и е много често срещан проблем при по-възрастните хора.  С напредване на възрастта съдържанието на естествени масла и полезни вещества в нея намалява и това води до изсушаване, стареене и повяхване тена на лицето и тялото.

Целта на овлажняващите съставки и процедури е да гарантират, че кожата ни получава достатъчно влага. Естествената ѝ липидна бариера  предпазва от увреждане и загуба на вода, но ако сте човек, който страда от суха кожа, която често се бели и става на люспи, вероятно се нуждаете от допълнително укрепване. В този случай е добре да въведете овлажнители в рутината си.

Сухата кожа означава, че кожата ви не произвежда достатъчно липидни клетки самостоятелно, така че овлажняването ще помогне за задържане на влагата. Хидратaнтите, от друга страна, обикновено съдържат овлажнители. Те работят, за да уловят влагата от въздуха и да я наситят през слоевете на кожата ви.

По принцип, дехидратираната кожа се нуждае от хидратация. Сухата кожа се нуждае от маслa и овлажняване. Идентифицирането на разликата е от решаващо значение при избора на подходящи продукти и процедури за грижа на кожата. Хидратацията е процесът, който облекчава дехидратираната кожа, а овлажняването помага за доставяне на по-голямо количесто влага при сухата кожа.

При сухата кожа комбинацията от генетични, хормонални и екологични фактори допринася за неадекватното производство на естествени масла и може да доведе до лющене, сърбеж и цялостен нездравословен вид.

Дехидратираната кожа, от друга страна, е причинена от липсата на вода, а не на масла (както при сухата). Това означава, че дори мазната и комбинирана кожа могат да страдат от дехидратация. Когато съдържанието на вода в организма ви е изчерпано, резултатите стават видими и кожата губи еластичността и жизнеността си.

Не можем винаги да контролираме атмосферните условия, на които сме изложени, така че е важно да знаем какво може да предприемем, за да подобрим качеството на сухата или дехидратираната кожа. Първо, пиенето на много вода е абсолютно задължително. Независимо от вида или състоянието на кожата, пиенето на правилното количество вода е жизненоважно за функционирането на тялото ви и здравословния вид на кожата.

Освен питейна вода и избора на правилните продукти, приемането на богати на хранителни вещества плодове и зеленчуци на водна основа може също да помогне за хидратация. Кожата, изложена на слънце, лесно да губи влагата си и това я  прави суха, люспеста и дори по-набръчкана. Уверете се, че използвате слънцезащитен крем с SPF всеки ден.

От процедурите бихме препоръчали плазмолифтинга и мезотерапията като начин да доставите директно на кожата си полезни вещества и съставки, от които тя се нуждае. Ефектът и от двете е хидратирана кожа, със сияен и здравословен тен и възстановяване на всякакви липси, които възникват от неблагоприятното въздействие на околоната среда и загуби през годините.

Задължително проведете консултация със специалист, с когото да анализирате моментното състояние на кожата си, и да прецените точно какво да приложите и каква последваща грижа да предприемете.

Запази си час за консултация

0877 535 355
Scroll to Top