Запиши своя час за анализ на кожата – Skin Check и разбери от какво се нуждае тя.

Факторите, които са отговорни за остаряването на кожата

Стареенето на кожата е естествен процес, който може да бъде ускорен от най-различни фактори и условия. На една част от тях не можем да повлияем, но за друга – ние сме до голяма степен отговорни.

С напредването на възрастта всички ние получаваме видими фини линии по лицето. То губи част от младежкия си вид и забелязваме, че кожата по него става все по-тънка и по-суха. Нашите гени до голяма степен контролират кога тези промени се случват. Медицинският термин за този тип стареене е “вътрешно остаряване”.

Другият вид стареене се означава като „външно” и именно на него ние можем да повлияем. Изборът на среда и начин на живот може да доведе до преждевременно остаряване на кожата и от редица фактори, на които сме постоянно изложени, зависи доколко ускорено ще бъде то.

Номер едно факторът, който допринася за стареенето, повлияно от начина ни на живот, е излагането на слънчева светлина. Когато сме във външна среда и кожата ни не е предпазена, ултравиолетовите лъчи безпрепятствено проникват през различните слоеве и причиняват множество вреди:

  • Увреждат еластиновите и колагеновите влакна, което причинява набръчкване на повърхността на кожата;
  • Освобождават нестабилни молекули, наречени свободни радикали. Тези свободни радикали влияят върху способността на кожата да задържа влагата, което води до суха и опъната кожа;
  • Продължителното излагане на ултравиолетови лъчи може да увеличи производството на пигмента меланин на кожата, причинявайки неравномерно потъмняване и възрастови петна

UVA лъчите проникват дълбоко в кожата, като увреждат както епидермиса, така и дермата. Те играят важна роля в процеса на стареенето и образуването на бръчки, като ускоряват разграждането на колагена в дермата и причиняват натрупването на анормални еластинови влакна. Слънчевите лампи в солариумните кабини обикновено излъчват UVA лъчи.

UVB лъчите не проникват дълбоко като UVA лъчите и  е по-вероятно да увредят външния слой на епидермиса, като причиняват зачервяване на кожата и слънчево изгаряне.  И UVA, и UVB лъчите увеличават производството на меланин, който е причината за възрастовите петна. В една от предишните статии обърнахме внимание колко е важна слънцезащитата, защото предпазването от нея е гаранция, че ще може да запазите кожата си по-дълго в здраво състояние и ще отложите максимално във времето фините линии и неравномерния тен.

Небалансираната диета също е основен виновник за стареенето. Консумирането на много  преработени или сладки храни може да доведе до драматични увеличения на кръвната захар и инсулина. Те от своя страна  могат да предизвикат хронично възпаление на клетъчно ниво. Това скрито възпаление ускорява стареенето на кожата чрез процес, наречен гликация. Избягването на захари и консумацията на повече плодове и зеленчуци е основна индикация, че организмът ви ще получава по-качествени хранителни вещества. Това неминуемо се отразява и в по-здрав външен вид и в по-свежа кожа.

Тютюнопушенето е още един вреден навик, който бързо води до преждевременно стареене. Никотинът в цигарите причинява стесняване на кръвоносните съдове в най-външните слоеве на кожата. Това уврежда притока на кръв към нея. С по-малък приток на кръв, кожата ви не получава толкова кислород и важни хранителни вещества, като витамин А. Химикалите, съдържащи се в тютюневия дим увреждат също колагена и еластина и в резултат на това кожата започва да увисва и да се свива преждевременно заради пушенето. Характерни за пушачите са по-ясно изразените назолабиални бръчки, както и типични линии около устата поради мимиката при пушене.

Недостатъчният сън е проблем, с който се сблъскват множество мъже и жени по света. Обикновено за възрастните са нужни между 7-9 часа пълноценен сън, за да се възстанови организма. Обикновено се смята, че нуждата на жените се доближава до горната граница. Недоспиването най-често води до повяхнал, блед тен, който кара кожата да изглежда нездрава и без блясък. Тук естетичните процедури могат да помогнат и да придадат свежест, но в дългосрочен план най-добре е да нареждате ежедневието си така, че да отделяте достатъчно време за сън.

Хроничният стрес също е едно от състоянията, от които лесно можем да видим следи по лицето и тялото си. Когато се образува в големи количества, кортизолът (хормонът на стреса) разгражда колагена в кожата и това води до преждевременно стареене. Въпреки че това е фактор, върху който трудно можем да повлияем, опитвайте се да избягвате всичко, което ви натоварва и да отделяте повече време за неща, които ви разсейват и доставят удоволствие. Обикновено, когато сме в добро физическо и психическо състояние, това винаги си личи по цялостното ни излъчване и състоянието на кожата ни.

Естетичните процедури са средството, което е наш незаменим помощник в надпреварата с времето. Инжекционните терапии като мезотерапия и плазмолифтинга дават отлични резултати, когато се прилагат като превантивна мярка, за да може максимално да се отложат  естествените процеси на стареене и отпускане на кожата. Апаратните процедури като Venus Freeze Plus могат да стегнат кожата в дълбочина и да активират естествените биологични процеси на оздравяване, а Venus Viva действа директно в посока заличаване на несъвършенствата – премахване на пигментни петна, заличаване на белези от акне, свиване на порите, заличаване на фини линии и бръчки, повдигане на горния клепач на окото.

Цялостната грижа и навременните мерки винаги се отплащат напред във времето и са основа за по-свеж вид и видимо по-млада кожа в годините.

Запази си час за консултация

0877 535 355
Scroll to Top